Vasilije Jordan

VASILIJE JORDAN rođen je 1934. godine u Zagrebu. Školu primjenjene umjetnosti (1953.) i Akademiju likovnih umjetnosti (1958.) diplomirao je u klasi prof. Lj. Babića. Od 1960. započinje njegova profesionalna karijera samostalnog umjetnika.


Do sada je izlagao na skupnim izložbama tri stotine puta dok je samostalne izložbe održao u svim značajnim kulturnim centrima Europe (Paris, Bruxelles, Milano, Koln, Rim, Laussane, Stuttgart, Padova, Venecija, Bologna, Dubrovnik, Split, Osijek, Varaždin, Ljubljana itd.).
Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, između ostalih nagrade grada Zagreba za 1969., te godišnje nagrade “Vladimir Nazor” 1992.
O Jordanovom slikarstvu snimljeno je nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova. Izdane su tri monografije o njegovom slikarstvu - 1982. godine s tekstovima Waldberga, Depola i Peića, te 1989. godine T. Maroevića i 2009. s tekstovima likovnih kritičara Giorgia Segata i Milana Bešlića.Bio je profesor katedre za crtanje i slikanje, kao i dekan  Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Retrospektivni pregled stvaralaštva ovoga slikara i likovnoga pedagoga koji je poučavao niz generacija na ALU predstavljen je s preko stotinu slika, akvarela, pastela i crteža u listopadu 2010 u Modernoj galeriji u Zagrebu.