Ivica Petraš

Rođen je u Dubravi kraj Vrbovca 1963. godine. Član je udruge umjetnika HND i udruge likovnih umjetnika "Fortuna – Art " iz Zagreba. Sudjelovao je na 30 – ak skupnih i samostalnih izložbi, te niz likovnih kolonija a njegova djela nalaze se u mnogim poznatim zbirkama širom svijeta, gotovo na svim kontinentima.Počeo je karijeru kao crtač u "Zagrebačkom crtanom filmu" i nastavio je uz slikarstvo profesionalno se baviti karikaturom i ilustracijama. Aktivni je član Društva karikaturista Hrvatske.

Poznat je kao slikar "mističnog" kolorita, koji dobiva ostvarenjem unutrašnjeg svjetla i usklađivanjem ugođajnosti sjajnom toplom paletom,  te kao slikar fascinantne preciznosti u stvaranju mrtve prirode i interijera u prikazu krajolika, marljivo nanosi činjenice kojima naglašava atmosferu kraja u ukupnosti djela prožetog nizom idealizacije.

Sklon je minicioznosti gradnje, slikarskoj preciznosti.

U njegovim djelima potpuna preciznost je dorađena dosljedno i održava zavidnu vještinu ruke gdje i različite tehnike dobivaju identičnost slikarskog karaktera.

Omiljena tehnika u kome se izražava  je ulje na platnu iako slika i u tehnici pastela, a svojim radovima prožetim tajanstvenim prodorima svjetla gradi romantične mrtve prirode i pejzaže izjednačavajući motiv i neutralnost "fonda" dajući slikama notu svjetlosti.

Živi i radi kao samostalni umjetnik u Sesvetskom Kraljevcu.