Marija Barun

MARIJA BARUN svojim osobnim umjetničkim izričajem povezuje umjetnost glazbe, književnosti i slikarstva. Odrasla je u Borovu naselju, a školovala se u Vukovaru i Zagrebu. Od 1971. piše za školski časopis i ilustrira.

Objavila je dvije zbirke pjesama, a u tisku je treća kao i pripovjetke. Od djetinjstva se bavi glazbom, nakon rada u HPFA „Lado“, danas je aktivan član i solistica zbora „Lira“.
Izlaže od 1990. godine. Nakon stručnog usavršavanja kod prof. Dore Kovačević, sudjeluje na mnogim humanitarnim aukcijama i donacijama. Sudionik je na više od 100 likovnih kolonija, a realizirala je 20 samostalnih izložbi. Organizator je mnogih kreativnih radionica i voditelj više Likovnih kolonija od kojih izdvajamo jedriličarsku koloniju na Kornatima „Jedra i vali“. Najviše slika u tehnici: akvarela, akrilika i ulja.
Izradila je idejno riješenje mastoke za Supermaraton Čazma-Zagreb.
Sudionik je žirirane Svijetske izložbe minijatura u Poljskoj 2000.
Njen umjetnički rad pratili su slijedeći povjesničari umjetnosti: dr.prof. Antun Bauer, prof. Zdravko Dvojković, prof. Dijana Nazor, Snježana Samac, prof. Juraj Baldani i prof. Stanko Špoljarić.
Značajnije samostalne izložbe: Gradski muzej Virovitica, Galerija „Lipa“ Gornja Stubica, Gradski muzej Čazma, Tehnički muzej Zagreb, Galerija Dubrava, Art gallery Washington, Kulturni centar Dubrava i dr.
Značajniji ciklusi: 1992. „Aktovi i pejzaži“, 1993. „Makovi u žitu“ i „Konji“, 1995. „More i uvale“, 1996. „Krajolici izgubljenih snova, 1998. „Svemirska istraživanja“, 1999. „Kružno kretanje“, 2002. “Svakodnevica“, 2005. „Ritam boja-boja zvuka“.
Uz članstvo u drugim humanitarnim i likovnim udrugama, Predsjednica je ženskog Likovnog društva „Osmijeh“.