Marjan Žeželj

Rođen 24. veljače 1954. god. u Skopju pukim slučajem  jer je otac u to vrijeme tamo službovao. Vrlo brzo slijedi preseljenje u roditeljski grad  Šibenik. Sklonost likovnom izražavanju prisutna je već u najranijoj predškolskoj dobi.

Pohađam glazbenu osnovnu školu (6 razreda) te osnovnu školu u Docu i kasnije Baldekinu. Nekoliko nagrada za slikarske uradke na natjecanjima regionalnog nivoa. U gimnaziji pohađao radionicu kod prof. Jankovića – akademskog slikara.
    Godine 1970. preselio  u Zagreb i maturirao u VII gimnaziji u Križanićevoj. Potom slijedi fakultetsko obrazovanje. Na arhitekturi me zapažaju i pohvaljuje prof. Kamilo Tompa i prof. Josip Vaništa čiji autoritet je ostavio impresivan utjecaj na ondašnje moje uradke. No zbivanja  u hrvatskom proljeću su me kompromitirala kod tadašnje fakultetske upravne klike te sam zapravo «istjeran» s arhitekture. Upisujem geodeziju i uspijevam apsolvirati ali unatoč višegodišnjim bavljenjem tom profesijom, nikada i diplomirati. To je period (do 1987) kada je donekle bio umrtvljen interes za likovni rad.
    Intenzivno se ponovo okrećem, ovaj put crtanju, radom u «Zagreb filmu» kao glavni animator u crtanofilmskoj seriji «Mali leteći medvjedići» pod paskom Dušana Vukotića.
    Godine 1991. događa se rat i prestaje moj rad u «Zagrebfilmu», ali sam iskustva s crtanog filma prenio na rad u nekim grafodizajnerskim projektima (najopsežnija je «Slikovna karta Europe» u ediciji agencije «Maestral» Dina Kalogjere). Otada honorarno povremeno radim za razne grafodizajnerske radionice te paralelno slikam uglavnom  u tehnikama: pastela (suhi pastel), ugljena i ponešto u ulju. Radove nisam samostalno izlagao, ali su zabilježeni neke grupne izložbe s kolegama zagrebačkim slikarima npr. Vladimir Miše, Željko pl. Horvatić, Željko Kovačević i dr). Učesnik sam brojnih likovnih kolonija i tu vrstu djelovanja intuitivno podržavam.
    Član nekolicine likovnih udruga, a od 2000-te godine i «Fortuna – Arta».
25.srpnja 2003.