Mirjana Drempetić Hanžić

Mirjana Drempetić Hanžić (udana Smolić) rođena je u Zaboku 9. svibnja 1971. godine. Diplomirala je na ALU u Zagrebu 1997. godine pod mentorstvom profesora Miroslava Vuce.


Od 1995. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od kraja 1995. do lipnja 1997. bila je voditeljica Galerije Studentskog centra u Zagrebu, radila je kao voditeljica Fundusa i Službe za izdavaštvo i izlagaštvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, i kao prof. likovne kulture u O.Š. Augusta Cesarca u Krapini. Stalno zaposlena u Strukovnom i umjetničkom učilištu u Zaboku i predaje likovnu grupu predmeta.
Sudjelovala je u radu sedam likovnih kolonija, autorica je pet javnih skulptura, bavi se ilustracijom i uređivanjem knjiga i kataloga.
Sudjelovala na petnaestak samostalnih izložbi i na pedesetak skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Zaboku, majka je dvoje djece.
Adresa: Pavlovec 60
           49 210 Zabok
         tel: 049 222 442

SlikeNa blagdan Male Gospe 8.9.2006 , u Zaboku će biti svečano otkriven spomenik Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu. Riječ je o projektu Hrvatske udruge Muži zagorskog srca i bit će to prvi spomenik Zrinskom i Frankopanu na otvorenom u Hrvatskoj.Hrvatska udruga Muži zagorskog srca postavit će u Zaboku prvi spomenik na otvorenom u Hrvatskoj Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, kojeg izrađuje poznata zabočka akademska kiparica Mirjana Drempetić Hanžić Smolić.

Spomenik će biti postavljen ispred zgrade zabočke filijale Croatia osiguranja, koja je podržala i pomogla ovaj projekt, a pokrovitelji svečanog otkrivanja spomenika, koje je najavljeno za 08. rujna ove godine, bit će Ministarstvo kulture i Krapinsko-zagorska županija.

Spomenik uz dvije obljetnice

Kako nam je rekao stoloravnatelj Udruge Muži zagorskog srca Rajko Fureš, spomenik Zrinskom i Frankopanu postavlja se o 335. obljetnici njihove mučeničke smrti te 440. obljetnici junačke pogibije Nikole Šubića Zrinskog Sigetskog.

-Spomenici Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u Hrvatskoj se nalaze u zagrebačkoj katedrali, u dvorcu u Čakovcu i u Ozlju, no trenutno nema ni jednog na otvorenom. Ovo će biti prvi. Spomenik će biti u bronci, a autorica je Mirjana Drempetić Hanžić Smolić. Svi znamo njezin rad, riječ je o akademskoj kiparici koja je već izradila spomenik Đalskom, Đuri Prejcu i Dragutinu Belini, a dobitnica je i brojnih nagrada i priznanja –rekao nam je Rajko Fureš.

Uz svečanost otkrivanja spomenika 08. rujna planiran je i bogat kulturno-umjetnički program, a uz dolazak predstavnika Krapinsko-zagorske županije, očekuje se i dolazak ministra kulture Bože Biškupića.

-Projekt financira Hrvatska udruga Muži zagorskog srca i u sklopu toga će se 01. rujna u Dvorcu Gredice održati aukcija slika s naših dosadašnjih likovnih kolonija, gdje planiramo prikupiti određena financijska sredstva, da bi mogli realizirati taj projekt –rekao je Fureš.

Spomenik visok oko 180cm

Autorica spomenika rekla nam je da će spomenik s postamentom biti visok oko 180 cm, te da će same biste Zrinskog i Frankopana biti većih dimenzija od prirodnih.

-Rađeni su jasno, monumentalno i impozantno. Prije same izrade dobro sam proučila njihov izgled i biografije, no trebalo je imati na umu i njihovo značenje za hrvatski narod. Stalno mi je u glavi bio njihov barokni portret, barokna ideja, frizure i ostalo – rekla nam je Mirjana Drempetić Hanžić Smolić te dodala da je lokaciju postavljanja spomenika, koji će imati kameni postament, odabrala sama od nekoliko ponuđenih joj u Zaboku.