Branko Bobić

Rođen je 16. studenoga 1943. godine u Kučanu Gornjem, kraj Varaždina, Hrvatska Počeo je slikati 1969. godine, kada je imao i prvu izložbu.
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Likovnog udruženja Varaždina (LUV).

 Sudjelovao je na više od 60 skupnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Takoder je sudjelovao na izložbama slikara Zagorja i Međimurja. Djela su mu bila izložena i na 14. i 15. izložbi suvremene umjetnosti koju je organiziralo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.
 Godine 1987. bio je na dvomjesečnom boravku u Parizu. Te iste godine sudjelovao je na 19. bijenalu u Košicama, Slovačka.
 Godine 1990. sudjelovao je na 19. Bijenalu u Zagrebačkom salonu, te na izložbi pod nazivom "Umjetnost Istočne Europe" koja se održala u Dordrechtu u Nizozemskoj.
 Godine 1994. sudjelovao je na izložbi "POAART" koja se održala u Mariboru, Slovenija.
 Od 1980. imao je samostalne izložbe u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, Zagrebu, Čakovcu, Križevcima (Hrvatska), Ptuju (Slovenija), Genevi (Švicarska), Kölnu, Hurtu i Münchenu (Njemačka), Komarnu (Slovačka).
 Godine 2007. u Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin likovnoj publici predstavlja svoj cilkus "Vlakovi".
 Godine 2009. godine predstavio se tematskom izložbom ''Varaždinske barokne veceri'' u varaždinskoj palaci Herzer.
 Za svoj dosadašnji rad 2009. godine dobitnik je nagrade Grada Varaždina za cjelokupni doprinos varaždinskoj kulturi.
 O Bobiću su pisali mnogi istaknuti hrvatski profesori: Josip Depolo, Damir Grubic, Miroslav Gašparović, Stjepan Hajduk, Marijan Špoljar, Višnja Burek, Ernest Fišer, Darko Sačić.

http://www.brankobobic.com/html/index.php?naslovnica

 

Branko Bobić-iz kataloga

Slikar varaždinskih motiva, Branko Bobić, likovnoj se publici rodnoga grada predstavlja u Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja ciklusom slika pod nazivom “Vlakovi”. Bobićevu 25. samostalnu izložbu slika otvorio je u petak, 19. listopada, varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok, a može se razgledati do 11. studenoga. Govoreći na otvorenju ove izložbe, likovni kritičar Damir Grubić je kazao kako svojim slikama Branko Bobić vraća gledatelje u pomalo zaboravljeno vrijeme parnih lokomotiva i vlakova, koji su pohranjeni u slikarevim sjećanjima i - imaginaciji. Kandelaberi, rampe, signali i tračnice talože se u prošlosti i izgubljenom vremenu, a autor ne teži njihovoj rekonstrukciji nego stvaralački revitalizira samo ono što je bitno. S vlakovima ovaj varaždinski slikar živi godinama. Svakodnevno oni prolaze kraj njegove obiteljske kuće, no Bobić na svoje slike nije preselio moderne vlakove već, kako sam kaže, odavno zaboravljene “cugove”. Tek se na jednoj od 60-ak izloženih slika može zamijetiti i lik čovjeka. Autor to objašnjava činjenicom kako je svojim slikama zapravo želio pobjeći od vreve koja se uvijek veže uz vlakove, a i ljudi se nisu dobro uklapali njegove vizije vlakova, kao trajnu tematiku njegova slikarstva. Svojom novom izložbom, naglasio je kritičar Grubić, slikar Branko Bobić dosegnuo je visoke zanatske standarde i prepoznatljiv ikonografski repertoar. A prema autorovom iskazu, on se punih 38 godina bavi slikarstvom. Iako je ljubav prema slikarstvu nosio još iz mladenačkih dana, tek kada se našao u mirovini slikanju se mogao posvetiti u onoj mjeri kako je priželjkivao i ranije. U Bobićevim slikama mogla je uživati publika na više od 60 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Samostalno izlaže od 1980. godine, kada je upriličio prvu samostalnu izložbu upravo u varaždinskom Gradskom muzeju. Uslijedile su nakon toga izložbe u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Švicarskoj, Slovačkoj i Nizozemskoj. O njegovu slikarstvu pisali su brojni istaknuti hrvatski likovni kritičari. A prema osobnoj najavi, sljedeće godine Bobić će javnosti prikazati i novi slikarski ciklus. Marljivo ga stvara u svom atelieru u blizini rijeke Drave, no zasada ne želi otkrivati što je tema njegovih slikarskih preokupacija...

 

J.Blaži

 

 

http://www.brankobobic.com/html/index.php?naslovnica